Yangın Merdiveni

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

Bir yapıda ortak olarak kullanılan yapılardan yangın anında çıkış için kullanılacak olanına yangın merdiveni denilmektedir. Bu yangın merdivenlerinin kurulumu sırasında dikkat edilecek hususları belirleyen yasalara da yangın merdiveni yönetmeliği denilmektedir. Yangın merdivenlerinin kurulumu yangın merdiveni yönetmeliklerince zorunludur ve kurulduktan sonra yönetmeliklere uygun olup olmadığı düzenli aralıklarla denetlenmektedir. Yangın merdiveni yönetmeliklerinde belirtilen bazı kurallara değinmek istiyorum.

Yangın Merdiveni Acil Çıkış Yönetmeliği;

Bu yönetmeliğe göre bütün yapılarda en az 2 tane yangın merdiveni çıkışı bulunmak zorundadır fakat binadaki kişi sayısı 500’ü geçtiği zaman 3 tane 1000 kişiyi geçtiği zaman ise 4 tane yangın merdiveni çıkışı bulunmak zorundadır. Ayrıca acil çıkış yönetmeliğinde yangın merdivenleri arasındaki mesafenin diyagonal mesafe hesabıyla ne kadar olması gerektiğine ayrıntılı olarak değinilmiştir. Ayrıca bu yasaya göre yangın merdiveni çıkışları birbirine alternatif oluşturacak şekilde dizilmiş olmalıdır. Birine ulaşmak zor olsada bir diğerine ulaşmak mümkün kılınmalıdır. Bodrum katta bulunanlarda yangın anında güvenli bir boşluktan geçerek yangın merdivenine ulaşabilmelidirler.

Yangın Kaçış Merdivenleri Yönetmeliği;

Bu yönetmeliğe göre bir binada bulunan kaçış merdivenlerinden en az yarısı direk olarak bina dışına açılmalıdır. Yangın merdiveni sahanlığı uzunluk ve genişlik olarak yangın merdiveni basamaklarının genişliğinden daha az olmamalıdır. Yangın kaçış merdivenlerinin basamakları özellikle kışın yağmurlu ve karlı havalarda kaymayı olabildiğince engelleyecek şekilde üretilmelidir. Yangın kaçış merdivenlerinde baş kurtarma mesafesi ise basamağın üzerinden itibaren en az 2,1 metre olmalıdır.

Yangın merdiveni yönetmeliklerinde bunlara benzer birçok kural belirlenmiştir. Yangın merdiveni yaptıracak olan kişilerin ve üretici firmaların bu kurallara aşırı hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Çünkü bu kurallara uygun olmadan üretilen yangın merdiveni yapıları yönetmeliklerde sıkıntı çıkarmakta ve daha sonra aşırı derecede onarım ve kurallara uygun hale getirilmesi için ücret ödenmesi gerekmektedir.

Yangın merdiveni ihtiyacınızda yangın merdiveni yönetmeliklerine uygun şekilde üretim yapan bir firmaya ihtiyaç duyduğunuzda bize ulaştığınız an gelerek proje halindeki yapınız veya kurulmuş olan binanız için en uygun olan yangın merdiveni çizimi ve projesini hazırlayıp farklı model seçenekleriyle sizlere sunuyoruz. Sizlere binanızın yapısını ve estetik görüntüsünü bozmayacak yangın merdiveni imkanı sunuyoruz. Siz tamam dediğiniz andan itibaren ise geniş ekip üyelerimizle beraber çalışma alanına gelerek en kısa sürede yangın merdiveni üretimini tamamlıyoruz.

Read more

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Ani veya yavaş yavaş yükselen ısıdaki değişimleri algılar. Ortam sıcaklığında, belirli bir süre içinde, belirgin bir ani artış olması veya ısının NTC termistörün alarm seviyesi set edilmiş değerine ulaşması sonucu dedektör alarm konumuna geçer. Konvansiyonel sistemlerde ve adresli sistemlerde kullanılabilir iki farklı tip mevcuttur.

Read more

Sprink Söndürme Sistemleri

Sprinkler özel olarak tasarlanan yangın tesisatı üzerinde korumaya ihtiyaç duyulan alanı kapsayacak şekilde konumlandırılır. Sızdırmazlık elemanının önemli parçalarından biri olan cam tüp içindeki sıvı yangın tarafından üretilen sıcaklık nedeniyle genişler ve patlar. Bu cam tüpün çapının 5mm olan tipleri standart tepkili sprinkler, 3mm olan tipleri ise hızlı tepkili sprinkler olarak ifade edilir. Yangın esnasında ortam sıcaklığı beklenen maksimum ortam sıcaklığının 30°C üzerindeki sıcaklıklarda seçilmesi gereklidir. Yangın üzerindeki sprinkler cam tüpünün patlaması ile basınç altındaki su deflektöre (dağıtıcı) çarparak yangın üzerine püskürtülür. Sadece yangın esnasında sıcaklık artışı olan sprinkler patlar ve su akışı sağlanır. Sprinklerin K faktörü ve çapına, koruma alanlarına, montaj şekillerine, kaplama malzemelerine, aktivasyon sıcaklıklarına göre bir çok çeşiti mevcuttur. Sprinklerin K faktörleri 20-400 arasında değişebilmekle birlikte en çok tercih edilen tipleri K faktörü 80 olan standart tepkili sprinklerdir.

Read more

Hidrant Sistemleri

Hidrantlar, binalarda çıkan yangınlar büyüdüğünde dışarıdan, söndürme yapılması için gerekli suyun temin edilmesini sağlayan elemanlardır.
Yangın hidrantlarının anma çapları 80, 100 ve 150 mm olarak mevcuttur. Uzunlukları da 1450, 1750 ve 2150 mm olarak değişebilmektedir.
Yangın hidrantları çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m , orta riskli bölgelerde 125 m ,az riskli bölgelerde 150 m aralıklarla konulabilmektedir.

Ürün Özellikleri

  • Hidrantlar, binalarda çıkan yangınlar büyüdüğünde dışarıdan, söndürme yapılması için gerekli suyun temin edilmesini sağlayan elemanlardır.
  • Yangın hidrantlarının anma çapları 80, 100 ve 150 mm olarak mevcuttur. Uzunlukları da 1450, 1750 ve 2150 mm olarak değişebilmektedir.
  • Yangın hidrantları çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m , orta riskli bölgelerde 125 m ,az riskli bölgelerde 150 m aralıklarla konulabilmektedir.
Read more

Yangın Pompaları

Yangınla mücadelede kullanılan pompalar, yangın esnasında tesisat dirençlerini yenerek daha önceden hesaplanmış su çıkış ağızlarındaki basıncı ve gerekli debiyi karşılayacak şekilde projelendirilir ve seçilirler. Yangın pompaları, temel olarak yağmurlama sistemleri yani sprinkler tesisatını, yangın dolaplarındaki hortum tesisatını ve itfaiye su alma ağızları dediğimiz hidrant tesisatlarını basınçlandırır. Yangın pompa sistemleri ana pompalar ve jokey pompadan oluşur. Ana pompalar mutlaka yedekli olarak projelendirilmelidir. Sistemde bir ana yangın pompası kullanılması halinde, aynı kapasitede yedek bir pompa da olması gerekir. Birden fazla pompa olması halinde, toplam kapasitenin en az %50’si yedeklenmek şartıyla, yeterli sayıda yedek pompa kullanılır. Örneğin 2 asıl 1 yedek pompanın olduğu bir sistemde, pompaların her biri sistem kapasitesinin %50’sini karşılayacak şekilde seçilebilir.

Yangın pompaları ile ilgili olarak dünyada en çok kabul gören standart NFPA20’dir. Yangın yönetmeliğimizde de yine bu standardın belirttiği maddeler yer almaktadır. Bu yüzden NFPA 20 standardı bizim için büyük önem teşkil etmektedir.

Read more